beltéri ajtó felületek

Beltéri ajtó felülete

Egyre ritkábban készülnek a beltéri ajtók tömörfa alapanyagból, ezért jutottunk arra a döntésre, hogy bemutatjuk Önöknek a modern beltéri ajtó szerkezetét. Jelen cikkünkben kitérünk olyan fogalmakra és szakmai szavakra, mint papírrácsbetét, vagy vázkeret. Bízunk abban, hogy ezzel a tudásanyaggal hozzájárulunk a megfelelő ajtó kiválasztásához, hiszen a tudás hatalom. 

fa beltéri ajtó

Fa beltéri ajtó

Régen kizárólag fa alapanyagból készültek a beltéri ajtók. Akkor különböző alapanyagú "fadeszkákat" soroltak egymás mellé. Jellemzően a közvetlen környezetből szerezték az alapanyagot, hiszen nem álltak rendelkezésre a mai modern szállítóeszközök. Így alapanyagforrásként maradtak a környékbeli keményfa erdők, tölgyesek, bükkösök, illetve a szegényebb rétegeknek a mai is közkedvelt fenyőfa. A fa, mint alapanyag igen jól formálható tartós, tömör szerkezet. Éppen ezért jellemzők a régebbi lakásokra a míves, faragott motívumok és a robosztus megjelenés. A fa, mint alapanyag formálhatóságának köszönhető a kisebb sérülések egyszerű javíthatósága. Végül, hogy a legnagyobb előnyét említsük meg: a fa természetes alapanyag, így minden lakásba kiváló választás.

A számtalan előny mellett a hátránya, hogy az alapanyag korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, így viszonylag magas alapanyag költséggel kell kalkulálni.

Furnér felületű beltéri ajtó 

furnér lemez

A furnértechnikát Kr. e. 2900-ban Egyiptomban találták fel. Lesarkítva a lényeg: kevésbé értékes fát jobb minőségű fával burkolnak be. A furnérozott felületeket a természetes anyagokhoz húzó építkezőknek, felújítóknak ajánljuk, itt a jellemzően MDF felülethordozóra egy vékony réteg valódi fa felület kerül felragasztásra, amit egybecsiszolnak és kívánság szerint lakoznak, vagy pácolnak. Ez a felület a megtévesztésig hasonlít a tömör fa beltéri ajtóhoz, ami nem is csoda, hisz a látszó felületeken valódi fát használnak. Viszont ez a megoldás jóval szélesebb teret ad a fafajták alkalmazásának, mindamellett, hogy összhangban van a modern és egyben gazdaságos ajtógyártással. Így csempészhetünk egy csipetnyi mediterrán hangulatot otthonunkba megfizethető áron. És itt valóban a megfizethetőségen van a hangsúly, hisz a trópusi fafajok m3 ára 1 millió forint fölött van. Nem mindegy ennél az árfekvésnél, hogy csak 2-3 mm-es lemezt használunk belőle, vagy az egész ajtó tömör trópusi fából készül. 
A már elkészült furnéros beltéri ajtókat pácolással, és/vagy lakkozással felületkezelik, az egyedileg keverhető pácszínek ezernyi lehetőséget adnak az árnyalatok kiválasztásában. Új szokás, hogy a natúr felületeket olajozással védik a koszolódás ellen. 

furnér lemezFestett felületű beltéri ajtó

A modern technológiával készült modern beltéri ajtó közkedvelt felületkezelési módja a festés. Ahol a jellemzően MDF felületet speciális körülmények között több rétegben lefújják. Ez az eljárás a felületet rendkívül jó minőségűvé és tartóssá teszi.  Nagy előnye, hogy bármilyen forma és alakzat lefújható így lehetőség van íves üvegezésű vagy mart felületű beltéri ajtók felületkezelésére. További, a festékgyártásnak köszönhető előny a számtalan színválaszték, amiből biztosan megtalálja a lakásához megfelelő színt. 

Laminált felületű beltéri ajtó

cpl fólia

 

Mostanság a legnagyobb népszerűségnek a laminált beltéri ajtók örvendenek, a közismertebb nevén CPL beltéri ajtó egy fotó technikai eljárással készül, ahol egy kész felületet nemes egyszerűséggel lefotóznak és védőréteggel látnak el. Ezek a védőrétegek a legmodernebb technológiával legyártva hivatottak a karcolódástól, vegyi- és hőhatásoktól megvédeni a felületet. 
A CPL ajtók jellemzően a vendéglátói- és irodai szektorra lettek kifejlesztve, innen indult térhódításuk a lakáspiac irányába. Köszönheti tartósságának, rendkívül élethű megjelenésének és kiváló minőségének.
Tekintettel a fotótechnológiai eljárásra, felületek igen változatosak lehetnek, függetlenül a megjelenített fa fajtájától.
Talán egyetlen hátránya, hogy egy kemény, nehezen alakítható fóliáról van szó, így íves felületeken nem alkalmazható, így például egy körablakos CPL beltéri ajtó üvegezőlécét jellemzően festési eljárással felületkezelik.   

Dekorfóliás felületű beltéri ajtó

A dekorfóliás felület a CPL ajtóhoz hasonlóan fotótechnikai eljárással készül. Lényegi eltérés a két felület között, hogy a laminálás dekorfólia esetén elmarad, így a felület könnyebben elhasználódik, karcolódhat és erős hő hatására összehúzódik, megég. 

 

Angyalföldi bemutatóterem

Best Door Magyarország Kft.

1134 Budapest, Rózsafa u. 1.

Bemutatóterem: 
Pràvitz Krisztina Patrícia
Both Ferenc
sales@bestdoor.hu I 06(20) 340-88-66 

Rendeléssel kapcsolatban:
Pràvitz Krisztina Patrícia
Both Ferenc
iroda@bestdoor.hu I 06(70) 513-50-61

Pénzügy: 
Both György
bestdoor.szamlazas@gmail.com

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Bemutatótermi nyitvatartás

MÁJUS 27. (SZOMBAT) - május 29. (HÉTFŐ)
KÖZÖTT PÜNKÖSD MIATT BEMUTATÓTERMÜNK ZÁRVA TART!
NYITÁS: 2023. május 30. (kedd) 8:00 - 16:00

 

Hétfő: 10 - 17
Kedd: 8 - 16
Szerda: 10 - 17
Csütörtök: 11 - 19
Péntek: 8 - 14
Szombat: 10 - 13
Vasárnap: zárva