Ajtó csere esetére!

Jó tudni – beltéri ajtócsere!

Jó tudni rovatunk első részében a beltéri ajtó cseréjéhez kapcsolódó tudnivalókat gyűjtöttük össze. Cikkünk az elmúlt évek szakmai tapasztalataira támaszkodva, kíván rávilágítani néhány fontos tudnivalóra a beltéri ajtók cseréjéhez kapcsolódóan.

A felújítás gondolatával szinte azonnal felmerül a beltéri ajtócsere is. Ennek oka, hogy ezek azok a „bútorok” a lakásban, amikkel nap, mint nap találkozik, megfogja őket. Egy kicsi előrelátással és a megfelelő tervezéssel beltéri ajtói nem csak a hasznos térelválasztó szerepét töltik be, hanem lakás díszévé válhat, egy valódi bútordarabbá. A megfelelő választáshoz két fő csoportot kell megemlíteni, egyszer a használati praktikumokat, másodsorban az esztétikát és harmóniát.

 

Praktikumok…

Elsőnek határozza meg a beltéri ajtóval kapcsolatos elvárásait. Felújításnál ez jelentősen könnyebb feladat, mint egy új lakásban, hisz emlékek és tapasztalatok segítik döntésünket. Logikusan a pozitívumokat tartsa meg, de ami lehetne jobb, azt érdemes jobbá tenni. Az alábbiakban néhány szempontot sorolunk fel, amiket érdemes szem előtt tartani az új beltéri ajtók kiválasztásakor.

milyen felületet válaszunk

 • A megfelelő felület kiválasztása nem csak esztétikai szempont. Olyan fürdőszobáknál, ahol a víz közvetlenül érheti az ajtót, oda érdemes festett felületű ajtót választani. Ugyanis a festett felület jóval jobban ellenáll a nedvességnek és a magasabb páratartalomnak. Az ilyen jellegű igényeket cégünk mart MDF ajtók választékával tudja kielégíteni.
 • Vannak helyek ahol a beltéri ajtók a hétköznapi normál használatnál nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ilyenek az iskolák, óvodák, vagy egyéb közintézmények, de ide sorolhatók a szállodák és panziók is. Ezeken a helyeken úgynevezett CPL fóliás ajtókat szoktak használni, amik tulajdonságuknál fogva jóval jobban ellen álnak a karc-, lúg- és hőhatásoknak mint a hagyományos dekorfóliás ajtók. ITALY beltéri ajtócsaládunk Pfleiderer® Melamin-Acryl laminált felülete ellenáll a krétarajzoknak és a háztartásban használható vegyszerek sem hagynak rajta nyomot. Az sem elhanyagolható szempont, hogy hőálló tulajdonságának köszönhetően például az izzó cigarettacsikk sem tesz benne kárt.
 • Vannak lakások, ahol a természetes anyagokra kerülnek előtérbe.  Ide fa beltéri ajtókat  érdemes beszerezni, amit a piacon kapható számos lazúrral, lakkal és különböző festékekkel tetszés szerint színezhetünk.  Cégünktől rendelhetők vetemedésmentes fa beltéri ajtók, amik elérhetők utólag szerelhető  és pallótokkal egyaránt.

 

 • A beltéri ajtók legfőbb szerepe a térelválasztás, de jó ha tudnak róla, hogy egyes beltéri ajtó típusok rendelhetők hangszigetelt változatban is. Hasznos tulajdonság lehet egy ilyen ajtó a hálószobán, ha gyermekeink koránkelőek. Az otthoni dolgozószobába is jól jöhet, ha a zaj nagy része kint reked.

 

 • Talán a legfontosabb szempont a nyitásirány. Ha lehetőség van rá, tartson be néhány szabályt.
  • A folyosóra ne nyíljanak az ajtók, mert kerülgetheti a nyitva maradt ajtókat, vagy éppen egy szerencsétlen véletlen következtében orrba vághatja szeretteit.
  • Ne nyíljon a kapcsolóra az ajtó! Egy sötét szobába, nehezen fogja megtalálni a kapcsolót, még ha már meg is szokta a helyét.
  • Kerülje az egymásba nyíló ajtókat, mert ezek törött üvegeket, levert sérült ajtólapokat eredményeznek.
 • Olyan helyeken, ahol gyakori a felmosás, nagy a páratartalom, meg kell oldani a beltéri ajtónk vízzárását. A fal és a tok között keletkezet hézagokat tömítőanyaggal ajánlott kitölteni, ezzel megakadályozva a fa alapanyagú beltéri ajtók nedvességfelvételét. A legjellemzőbb felázási pont a tok és a padló találkozása, így azoknál a beltéri ajtóknál, ahol rendszeresen felmosnak, kimondottan ajánljuk a tok aljánál vízzárás kialakítását, ezt legegyszerűbben szilikonos tömítőanyag használatával oldhatja meg.  A már kis mértékben felázott ajtók is megdagadnak, elvetemednek és azonnal elveszítik garanciájukat.

 

Amire még számítani kell

Beltéri ajtó cseréjénél számítani kell arra, hogy a beépítők távozásával lesz még feladat. Az ajtó beépítését általában faipari szakemberek, például asztalosok végzik, így a szakszerű beépítést követően, az utómunka Önre, vagy egy újabb szolgáltatóra maradnak.

A leginkább előforduló utómunkák, feladatok:

 • Az utólag szerelhető tok beépítésénél el kell távolítani a szegélyeket (parketta, csempe) ezeket a szegélyeket általában a burkolók szokták visszahelyezni, de ha csak parketta szegélyléc szabása szükséges azt munkatársaink készséggel megcsínálják.
 • Az egyenletlen vakolás, a nem tökéletesen függőleges fal hézagokat eredményez a tok és a fal között. Ezeket a hézagokat a falfelülettől függően festő vagy burkoló tudja eltüntetni. Egy jó tanács: a fal színével vagy csempézés esetén a fugával azonos színű hézagolást ajánlunk. 

Angyalföldi bemutatóterem

Best Door Magyarország Kft.

1134 Budapest, Rózsafa u. 1.

Bemutatóterem: 
Pràvitz Krisztina Patrícia
Both Ferenc
sales@bestdoor.hu I 06(20) 340-88-66 

Rendeléssel kapcsolatban:
Pràvitz Krisztina Patrícia
Both Ferenc
iroda@bestdoor.hu I 06(70) 513-50-61

Pénzügy: 
Both György
bestdoor.szamlazas@gmail.com

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Bemutatótermi nyitvatartás

Hétfő: 10 - 17
Kedd: 8 - 16
Szerda: 10 - 17
Csütörtök: 11 - 19
Péntek: 8 - 14
Szombat: 10 - 13
Vasárnap: zárva